Op 18 januari is Myrthe 4 jaar geworden. We hebben het een dagje eerder gevierd, op zondag. Het ontbijt was weer een pannenkoeken feest. Het leukste was natuurlijk alle cadeautjes uitpakken. De buren en wat vrienden kwamen koffie drinken of zoals ze het hier noemen: voor de morning tea. Aemon was de dag ervoor jarig geweest en vierde zijn verjaardag ook. Daarom hadden we een extra grote taart met allebei hun namen erop. We hadden een stervormige pinata gekocht en gevuld met snoepjes en speeltjes. De pinata mocht kapot geslagen worden door de kinderen. In de middag zijn we met z’n allen gaan bowlen.
Maarten was natuurlijk ook voor het eerst en het laatst in de zomer jarig. Zijn leeftijd zullen we maar niet noemen. Omdat Chris in de nachtdienst zit, konden we het niet echt uitgebreid vieren. Maar een taartje en cadeautjes waren er natuurlijk bij. Maarten heeft een nieuwe camera gehad, dus de foto’s op de website zullen nu nog mooier zijn!
Dim Sum
We werden door een collega van Chris die oorspronkelijk uit Maleisie komt, uitgenodigd om met een groep mensen mee te gaan dim summen in een Chinees restaurant. Het voordeel is dat als je ergens mee naartoe wordt meegenomen, je op plaatsen komt die je anders nooit gevonden had. Het zat er vol met Chinezen, wat ons wel een goed teken leek. Het was inderdaad leuk en lekker. Er kwammen rare gerechten voorbij die allemaal op een grote ronde draaitafel wereden gezet zodat iedereen kon pakken wat íe wilde.
Er zijn hier erg veel Aziatische restaurantjes en "Take Aways" omdat er hier ook zoveel Aziaten wonen.
Ik heb eigenlijk nog nooit een Samoaans restaurant gezien. Er is hier ook niet een "nationaal gerecht". Het meest bijzondere wat je waarschijnlijk kan krijgen (maar niet overal in Nieuw Zeeland) is "Hangi". Dit is een tradionele Maori manier van koken waarbij gebruik wordt gemaakt van verwarmde stenen die in een kuil liggen begraven waardoor een soort oven ontstaat. Het duurt wel enkele uren voordat je dan kan eten. Met name in gebieden als Rotorua waar de aarde sowieso al erg warm is, nog veel gedaan. Deels ook voor de toeristen.
Maori in Nieuw Zeeland en in het ziekenhuis
We wilden eens wat meer schrijven over de Maori's in Nieuw Zeeland omdat je de cultuur van deze bevolkingsgroep overal weer tegenkomt, ook in het ziekenhuis.
In Nieuw Zeeland leven meerdere bevolkingsgroepen: de Europese Nieuw Zeelanders, de Polynesiërs (komen van de eilanden rond Nieuw Zeeland zoals Samoa) en de Maori. Er zijn hier veel immigranten uit de UK, uit Europa en uit India en Maleisië
Maori is de naam van het volk dat Nieuw-Zeeland bewoonde toen het door Europeanen werd ontdekt. Hun taal heet ook Maori. Volgens hun overlevering zijn ze niet de oorspronkelijke bewoners, maar ze kwamen enkele eeuwen eerder op Nieuw-Zeeland, waar ze de echte oorspronkelijke bewoners verdrongen.
Volgens de Maori's woonden ze oorspronkelijk op Hawaiki (het is niet bekend welk eiland dat is) en voeren ze in waka's (grote boten) weg, op zoek naar eten en nieuw land. Vanuit hun waka zagen ze in de verte een stuk land, met een lange, witte uitgestrekte wolk erboven, dat zij vanaf dan Aotearoa zouden noemen.
In de eerste helft van de 18e eeuw kwamen er steeds meer Europeanen naar Nieuw-Zeeland, De Europeanen en Maori’s waren regelmatig aan het strijd om het land. In een poging een eind te maken aan de onenigheden over land, werd in 1840 door enkele Maori-stamhoofden en vertegenwoordigers van de Britse Kroon het Verdrag van Waitangi getekend.
Door alle ziekten die er uit Europa over gekomen waren en als gevolg van de oorlog gingen er steeds meer Maori's dood. In 1769 waren er 120 000 Maori's, in 1896 waren dit er nog maar 42 000. In de 20e eeuw is het aantal Maori's weer gestegen naar zo'n 500 000. Dat is ongeveer 0,0083% van de wereldbevolking en 12,2% van de huidige Nieuw-Zeelandse bevolking.
Er zijn nog steeds Maori's die zo leven als hun voorouders leefden. Ook zijn er nog steeds Maori's die in het stamgebied van hun voorouders leven. De klederdracht is bij sommige Maori's nog steeds dezelfde als vroeger, net als de Tamoko (gezichtstatoeages). Een groot deel van de Maori's is gaan leven als de Europeanen. Zij hebben dezelfde rechten, maar het is over het algemeen wel zo dat ze minder goede banen hebben.
In het ziekenhuis wordt ons voorlichting gegeven over de gebruiken en rituelen van de Maori’s. Ze gaan anders om met ziekte en dood. Omdat de sociale omstandigheden vaak minder zijn, komen bepaalde ziekten vaker voor. Bijvoorbeeld diabetes gravidarum (“zwangerschaps suikerziekte”). Polynesische vrouwen en Maori vrouwen kunnen erg fors zijn (BMI’s boven de 35 komen hier echt zeer regelmatig voor). Daarom hebben ze meer risico op Diabetes en hoge bloeddruk. Er is hier in het ziekenhuis ook een poli voor zwangeren diabeten en de meerderheid is van Maori of Polynesische afkomst.
Koekjes bakken (en opeten)
Net als in Nederland bakken Myrthe en Chris regelmatig koekjes alleen zien ze er hier wat anders uit. Chocolate Chip koekjes maar dan met smarties is hier de favoriet van Myrthe. Een truc die we hier geleerd hebben, is er ijsstokjes in stoppen, zodat je koekjes-lollies hebt. Zie hier het resultaat. Dit weekend hielpen de buurmeisjes met het bakken en het opeten.....
Klik voor meer foto's hier.
Hoi Myrthe,
BeantwoordenVerwijderenTante Le vraagt zich bij deze af of je de koekjes ook kunt bakken als ze weer in Nederland komt. Ik hoop ongeveer half juli daar te zijn.... hahahaha!